Укр

Рус

м. Рівне (0362) 26 47 09

м. Луцьк (067) 332 50 03

м. Львів (096) 333 19 95

Новини

Коровай, як символ українського весілля

20.03.2018

В Україні коровай був відомий виключно як обрядовий весільний хліб, тоді як у деяких інших народів він нерідко міг використовуватися і поза обрядів.

Історія виникнення короваю

Коровай містив в собі значний магічний символ, він служив об'єднуючим елементом для всіх дій, з яких складався складний і різноманітний весільний обряд. За українськими весільними традиціями на весілля випікали, крім самого головного короваю, ще багато різних весільних обрядових хлібів. Однак коровай залишався основним традиційним весільним символом, без якого неможливо проводити головні обрядові дії.

korovaj

 

Весільний коровай використовувався при вчиненні таких важливих дій, як благословення молодої пари, покриття нареченої, з'єднання двох родів в один загальний рід. Менш значущі, але необхідні ритуали супроводжувалися врученням інших весільних хлібів. Для запрошення гостей на весільне торжество використовувався калач, який ще називали шишкою або гусаком. Коровайницям - жінкам, які пекли коровай, дарувалися голубки (гуси), причому ритуал одарювання супроводжувався відповідними піснями. При прощанні майбутніх молодят зі своїми холостяцькими або дівочими компаніями, яке передувало переходу юнака та дівчини в інший соціальний статус, використовували хліб, званий гілочкою, дівоцтвом або терном. Завершення весільного застілля супроводжувалося обрядом биття каші, для якого варилася спеціальна каша.

Процес приготування весільного короваю

korovay na vesillya

 

Одним з найбільш відповідальних весільних ритуалів був заміс весільного короваю, який символізував освячення родичами створення нової сім'ї. Виготовлення весільного короваю відбувалося з дотриманням старовинних традицій, в певні дні тижня (п'ятниця або субота). У чиєму будинку пекти коровай, залежало від місцевих традицій. У східних областях коровай пекли в будинку нареченої. На Волині та Поділля - у родичів. В інших регіонах могли пекти у будь-якого з молодих. Зазвичай у виготовленні весільного короваю брали участь родички з обох родів, демонструючи бажання поріднитися. Спільна дружна робота коровайниць символізувала єдність і нерозривний зв'язок майбутньої молодої сім'ї. Всі дії, необхідні для замішування тіста і випікання хліба, коровайниці здійснювали, будучи пов'язаними між собою рушником.

chto_delat_s_karavaem_posle_svadby

Після участі у весільних обрядах коровай ставився на головне місце святкового столу та служив окрасою застілля, символізуючи щастя і достаток. На сьогоднішній день коровай залишається обов’язковим символом на весіллі. Хоча, у його магічну силу більшість людей не вірить. А от традиції на весіллі практично не змінились. Коровай обов’язково на весіллі тримає староста, його неодмінно ставлять на стіл, де сидять наречені, і його також роздають усім запрошеним гостям. Замовляють його зазвичай у пекарнях, або ж у господинь, які займаються домашньою випічкою.

‹‹ повернутися