укр
0

Коровай на весілля: який вибрати?

Коровай на весілля: який вибрати?

Поділитись в соцмережі:

Пишний коровай, яким зустрічають молодих - це традиційний атрибут весільного обряду в Україні. Слід зауважити, що в інших народів подібні ритуали з хлібом також існують. Наприклад, в Іспанії на весілля випікають святковий хліб, який після закінчення торжества роздають гостям. Але на слов'янських весіллях коровай займає особливо важливе, можна сказати, почесне, місце.

«Ой, спекли ми коровай»...

Весільний коровай в старовину пекли спеціально навчені жінки - «коровайниці». Вони володіли мистецтвом хлібопечення досконало. Адже будь-який промах як в рецептурі, так і в оформленні випічки міг коштувати дорого - не тільки смак короваю міг бути зіпсований, але й, згідно з повір'ями, спільне життя молодих. Якщо тісто круте, коровай вийде занадто твердим, а при надто рідкому замісі готовий коровай може тріснути - і тоді сімейне життя нібито буде пов'язане з труднощами та перешкодами. Тому процес приготування короваю на весілля був трудомістким і точно відповідав певним правилам.

Коровайницями були виключно заміжні, щасливі в шлюбі жінки. Весільний хліб міг бути одно-, дво- або триярусний. Нижню частину короваю прикрашали ягодами калини, медом та шматочками сиру - символікою любові й достатку. Верх святкового хліба був самим ошатним - на ньому розміщували фігурки птахів, колосся та квіти, виготовлені з тіста. Під час поділу короваю для частування гостей насамперед зрізали верхівку та віддавали її винуватцям торжества - молодим.

Види весільного короваю в наші дні

Сьогодні молоді воліють купити коровай на весілля або замовити в кондитерській, а не доручати його приготування знайомим і родичам. За зовнішнім виглядом сучасний весільний коровай може бути як традиційним, так і нагадувати торт, при цьому запорука яскравого й насиченого смаку короваю - це здобне тісто з великою кількістю яєць, масла, вершків або молока.

Багато хто прагне в традиційні рецептури весільного короваю внести зміни, щоб надати йому особливий і незрівнянний смак: замінити частину цукру на мед, звичайне молоко - на топлене. Також в тісто часто додають цедру лимона, коньяк чи лікер. У наші дні модно готувати весільний коровай з начинкою:

  • із крему (білкового, масляного, заварного, вершкового, шоколадного);
  • із фруктів та ягід;
  • з маку;
  • із джему.

Варіантів - дуже багато. Якщо коровай - триярусний, то начинка викладається на першу, найширшу, частину, потім йде середня частина, а вгорі - третя, з прикрасами.

Оформлення короваю на весілля

Залежно від оздоблення весільні короваї діляться на:

  • Традиційні
  • Європейські
  • Прикрашені виробами з тіста
  • З білковим оздобленням

Традиційний коровай - це пишний і високий хліб з пшеничного борошна, в один або кілька ярусів. Він може бути прикрашений як фігурками з тіста - колоссям, квітами, птахами, так і покритий білковим кремом та вишуканими виробами з нього: трояндами, листочками, лебедями, голубами, фігурками нареченого й нареченої. Білковий крем зазвичай забарвлюється в пастельні ніжні відтінки харчовими барвниками. У традиційному короваї всі прикраси символічні: голуби - наречений і наречена, лебеді - символ вірності, колосся - родючість та багатство, троянди - краса нареченої.

Європейський коровай найчастіше нагадує весільний торт, оскільки він, як правило, цілком покритий глазур'ю та прикрашений цукатами, фруктами, ягодами, живими квітами - на вибір. Європейський весільний коровай найчастіше з начинкою, а за формою може бути виконаний у вигляді будь-яких символічних фігур.

Більшість сучасних короваїв – це справжні витвори кулінарного мистецтва. Замовляючи коровай на весілля, необхідно вибирати його за формою, кольором, смаком, і при цьому не забувати, що це символ душевного тепла, сімейного щастя та благополуччя. На початку торжества молодята отримують коровай у подарунок, а потім діляться ним з усіма присутніми на святі гостями. І від цієї традиції точно не варто відмовлятися!